Teaterskolan

Är du nyfiken på teater och skulle vilja börja i någon av våra grupper? Kontakta oss och anmäl ditt intresse till teaterskolan@teater.ax Då ordnar vi plats så snart plats finns!

Teaterföreningen i Mariehamns Teaterskola drivs i trevliga lokaler vid ungdomshuset ”Boost” i Dalbo, samt även på stora scenen i Stadshuset i Mariehamn. Verksamhetsledare är Daniel Lindström som har mångårig erfarenhet av teater, både från scenen och som regissör. Han kommer ursprungligen från Stockholms skärgård, men flyttade tillsammans med familjen till Åland för sex år sedan. Daniels fru Emma är assisterande ledare vid Teaterskolan och tar särskilt mycket ansvar i den förberedande gruppen, men hon fungerar också som administrativ hjälp och finns med som resurs i alla grupper.

Teaterskolan har för närvarande fyra grupper:

  • Förberedande gruppen (9-13år), onsdagar 16.30- 17.45
  • Grundstudiegrupp (10-16år), onsdagar 18.15- 19.45
  • Grundstudiegrupp (12-16år), torsdagar 17.30- 19.00
  • Ensemblegruppen, (16+)

Teaterskolans yngre grupper arbetar i olika stadier och målet är att alla elever, oavsett tidigare erfarenhet, skall få uppleva att de hela tiden utmanas och utvecklas, både individuellt och i grupp. Teaterskolan utövar verksamhet inom drama och scenkonst som syftar till ökade kunskaper i att kunna agera, berätta, improvisera, framställa eller förevisa… olika historier, idéer, känslor osv. Eleverna övar på att tolka olika rollfigurer och att lära känna deras personlighet, ålder, röst, kroppshållning m.m. Teater är ett grupparbete och samarbete och därför är det viktigt att lyssna på varandra, samtidigt som man försöker bidra med sina egna tankar och idéer till det kreativa skapandet.

Ensemblegruppens arbete läsåret 20/21 avser i första hand att göra ett tredje försök att få till en premiär av William Shakespeares komedi ”En Midsommarnattsdröm”. I februari fick vi ställa in premiären på grund av sjukdom och i maj fick vi också ställa in den med anledning av Coronapandemin. Nu är premiären planerad till lördagen den 7 november i Stadshuset och vi hoppas då kunna få alla pusselbitar på plats, så att vi äntligen kan få spela detta klassiska mästerverk för den åländska publiken.
Efter ett lyckat samarbete med ”Alice i underlandet” år 2019, så har Teaterskolans ensemblegrupp även denna produktion ett samarbete med danselever från Ålands musikinstitut och koreograf Elzbieta Söderlund. Regisserar ”En Midsommarnattsdröm” gör Daniel Lindström.

En midsommarnatts dröm - Teaterskolan 2020, Teaterföreningen i Mariehamn 


Daniel Lindström är ledare för Teaterskolan och gift med Emma som fungerar som teaterassistent. Här kommer några ord direkt från honom.

Daniel Lindström

Redan som sexåring så blev jag såld på teater och sedan dess har mitt intresse funnits där. Hela grundskole- och gymnasietiden blev det många olika teaterkurser och uppsättningar och till sist hamnade jag år 1997 på Gotlands Länsteater och fick då som 21-åring agera professionellt för första gången. Det var stort! Två år senare väcktes mitt intresse för regi och så småningom blev det att gå som regissörslärling vid tre olika professionella teatrar; Romateatern på Gotland (Shakespeare), Norrbottensteatern i Luleå och Svenska Teatern i Helsingfors (åren 2001- 2003). Har därefter arbetat mycket med barn- och ungdomsteater i skolor och föreningar, regisserat barn- och familjeföreställningar, samt även gjort flertalet andra teaterproduktioner på amatör- och professionell nivå.
Jag och familjen kom till Åland år 2014 och här har det hittills blivit regi för sexton olika teateruppsättningar runt om på öarna, och som det ser ut nu så blir det även fler.

Daniel börjar nu sitt fjärde år som ansvarig för Teaterföreningen i Mariehamns Teaterskola.

Emma Lindström

Emma Lindström är assisterande ledare på Teaterskolan.
Hon är fyrabarnsmamma, har studerat konst– och formgivning på Schillerska i Göteborg, till planarkitekt vid Blekinge Tekniska Högskola, samt gått en tvåårig klassisk musiklinje med inriktning sång och piano vid Gotlands folkhögskola.

Emma är allkonstnär och tycker om att uttrycka sig i skapandet på många olika sätt och när hon inte själv står på musik- och teaterscenen, så arbetar hon gärna med scenografi, kostym, måleri, layout m.m. Emma har även lett körer och musikgrupper för barn. Emma börjar nu sitt fjärde år som assisterande ledare vid Teaterföreningen i Mariehamns Teaterskola.

Teaterskolan, kontakt:
teaterskolan@teater.ax


Från skolan till scenen!

- Teaterföreningens mål är att Teaterskolan ska vara en fullt integrerad del i föreningens verksamhet. Flera tidigare teaterskolelever tillhör numera Teaterföreningens ensemble och har firat framgångar i våra uppsättningar. Vi ser gärna att eleverna är med i våra produktioner både på och bakom scenen!


Maria Mäntylä
Skådespelare och f.d ordförande, Teaterföreningen i Mariehamn 


Teaterföreningens DROGPOLICY